Materiaal

Tennisrackets

Wilson_Six_OnTennisrackets zijn in de afgelopen tientallen jaren enorm veranderd qua materiaal maar ook wat speeleigenschappen betreft. Waren het vroeger de tennisrackets van hout, met een heel klein racketblad en een gripmaat zo dik als een boomstam, tegenwoordig worden de tennisrackets veelal gemaakt van graphite en glasfiber. Op alle gebieden heeft het tennisracket zich sterk ontwikkeld.
De eerste verandering op het gebied van het tennisracket was de overgang van hout naar aluminium in 1970. Voor dat jaar werd er alleen maar met tennisrackets van hout gespeeld. De resultaten waren buitengewoon. Het speelcomfort ging met sprongen vooruit en algauw was het aluminium tennisracket niet meer weg te denken uit de tennissport. Vanaf 1970 werden er naast aluminium ook tennisrackets van staal geproduceerd. Een voorbeeld hiervan is de Wilson T2000. De tennisrackets van staal zijn nooit echt een groot succes geworden. 
Vanaf 1980 kwamen de eerste tennisrackets gemaakt van compositie materiaal op de markt. Weer was dit een enorme sprong vooruit in de tennisgeschiedenis. Meer power, meer controle, minder trillingen dus nog meer speelcomfort was het gevolg.

 Op het gebied van tennisrackets is er oneindig veel keus. Toch is het heel erg belangrijk dat u een tennisracket uitzoekt dat bij u past. Niet alleen bij uw speelstijl (technisch en tactisch), leeftijd en geslacht, maar zeker ook een tennisracket dat voldoet aan uw wensen.
Grofweg kunnen wij tennisrackets verdelen in vier categorieën:

Junior tennisracket

Een junior tennisracket is duidelijk herkenbaar aan de afmetingen. Het woord junior zegt eigenlijk al genoeg. Het tennisracket is bedoeld voor een junior tennisspeler. Als een beginnende jeugdspeler met een volwassen maat tennisracket gaat tennissen dan zal die erg veel moeite hebben om het tennisracket onder controle te krijgen. Het gevolg is dat de jeugdspeler het tennis al snel voor gezien houdt. Om dit te voorkomen zijn er junior tennisrackets op de markt gekomen. 
Het junior tennisracket is korter en lichter dan een volwassen tennisracket. Afhankelijk van de leeftijd zijn er een aantal afmetingen van een junior tennisracket. De lengte varieert van 17 tot en met 26 inch. Met deze junior afmetingen zal een jeugdspeler meer plezier hebben en het spelletje makkelijker onder de knie krijgen. Naast het tennisracket is de tennisbal ook erg belangrijk. Voor junior tennissers zijn er speciale tennisballen die u bijvoorbeeld kunt vinden op Tennisloods.nl.

Comfort tennisracket

De naam comfort geeft al aan wat u kunt verwachten van een tennisracket dat voldoet aan de eisen waaraan een comfort tennisracket moet voldoen. Een tweetal kenmerken van dit tennisracket zijn: lichtgewicht en een groot racketblad (oversized). Het voordeel van een lichtgewicht tennisracket is dat het makkelijk manoeuvreerbaar is in bepaalde situaties. Denk hierbij aan situaties waarbij u weinig tijd heeft om de aankomende bal te verwerken. Dit kan zijn vanaf de baseline maar ook aan het net. 

Over het algemeen zijn de spelers die kiezen voor een comfort tennisracket meer te vinden op de baseline dan aan het net. Het grote racketblad van een comfort tennisracket zorgt ervoor dat het vaart geven aan de tennisbal weinig moeite kost. Het gewicht van het tennisracket is medebepalend voor de mate van controle tijdens het raakmoment van de tennisbal. 
Een comfort type tennisracket is een aanrader voor: jeugdspelers die net vanaf de baseline tennissen, oudere senioren en spelers met lichamelijk klachten aan bijvoorbeeld pols, elleboog of schouder. Met een comfort tennisracket kunnen veel lichamelijk klachten worden voorkomen.

Allround tennisracket

Een allround tennisracket beschikt over power en controle. Het gewicht van een allround tennisracket zal vergelijkbaar of wat hoger liggen dan bij de comfort tennisrackets maar het racketblad is meestal kleiner. Denk hierbij aan een racketblad van 98-105 inch en een maximaal gewicht van 290 gram. Een allround tennisracket is ideaal voor zowel beginnende als gevorderde clubspelers. Over de hele tennisbaan kunt u hier prima mee uit de voeten. Een allround tennisracket is makkelijk manoeuvreerbaar aan het net maar ook vanaf de baseline heeft u veel power en controle.
 Een allround type tennisracket is een aanrader voor: gevorderde jeugdspelers die al langer tennissen vanaf de baseline, recreatieve tennissers en clubspelers.

Competitie tennisracket

Tennisspelers die beschikken over voldoende technische bagage om de tennisbal makkelijk te versnellen en zuiver te raken kiezen vaak voor een competitie tennisracket. Het gewicht van een competitie tennisracket ligt veelal boven de 290 gram en de grootte van het racketblad zal wat meer tussen de 93-100 inch liggen. Het voordeel van een competitie tennisracket is dat het gewicht en het kleiner racketblad zorgen voor enorme controle. U bepaalt waar de tennisbal heen gaat. Doordat het balanspunt van het competitie tennisracket wat meer naar de grip is verplaatst is dit type tennisracket toch makkelijk hanteerbaar.
 Een competitie tennisracket is een aanrader voor: clubspelers en wedstrijdtennissers die behalve power ook op zoek zijn naar veel controle.

Over het algemeen geldt

Hoe zwaarder het tennisracket > hoe stugger het frame > meer controle.
Hoe groter het racketblad > meer comfort > meer power > minder controle.

Tennisracket gripmaat

De gripmaat kunt u op 2 manieren bepalen, zie film: