Spelregels

Tennis_wallpapers_1631

De globale tennisregels zijn bij de meeste mensen wel bekend. Wie ze niet weet of ze juist allemaal nog even wil nalezen kan terecht in dit document met Tennisspelregels_2013 (pdf, 2013). Daarin vind je bijvoorbeeld dat je maar met één racket tegelijkertijd mag spelen. Of dat je geen batterij in je racket mag plaatsen die de speelkarakteristieken beïnvloedt. Handig om te weten.

Toch zijn er best wel regels die wat minder bekend zijn en die we hieronder op een rij zetten.

Service

Bij de service mag je de bal zowel bovenhands als onderhands in het spel brengen. Zolang je bij het opslaan maar met beide voeten achter de servicelijn staat, en de bal zonder het net te raken in het servicevak van de tegenstander valt.

Als je bij een bovenhandse opslag de bal opgooit en die vervolgens mist, dan geldt dit toch als een service. Gebeurt dit bij een eerste service, dan heb je nog een tweede service. Gebeurt het bij een tweede service, dan gaat het punt naar de tegenstander.

‘Uit’

Als een speler die buiten het speelveld staat de bal opvangt voordat hij stuit omdat de bal ontegenzeggelijk ‘uit’ zou zijn gegaan, dan verliest die speler het punt. Als hij de bal goed terugslaat – ook al zou de bal uit zijn gegaan – dan gaat het spel gewoon verder.

Net

Als een bal de grond binnen de goede speelhelft heeft geraakt en vervolgens weer over het net draait of wordt teruggeblazen door de wind, dan mag de speler over het net reiken om de bal in de goede speelhelft te spelen.